Proč vlastně dřevěné okno?

Autor: Super Admin

Hlavně se neunáhlit, aneb nejhorší rozhodnutí jsou dlážděna nedostatkem informací. Rozhodnutí ohledně obměny oken není nic jednoduchého. Když si vybíráme okna, musíme brát v úvahu, že je to dlouhodobá záležitost. Je důležité zohlednit nejen vzhled, ale také kvalitu, odolnost a technické vlastnosti. Nová okna představují významnou investici a výměna zahrnuje i stavební práce. Okna tvoří křehké místo v obálce budovy a pokud se rozhodneme šetřit na jejich pořizovacích nákladech - tedy zvolit horší parametry a kvalitu, budou náchylná k různým problémům. Tento zdánlivě malý úsporný krok se může majiteli brzy vymstít.

 

PROČ VLASTNĚ DŘEVĚNÁ OKNA?
Každý z nás si tu otázku jistě už nějednou kladl. Chtěl bych novou ložnici, kuchyň, obývák, líbilo by se mi to pěkně na míru a z „masivu“…ale lidi…na masiv já prostě nemám. To se tady asi někdo zbláznil, copak kradu? No co, nemusím mír všechno, pořídíme to sice z pilin, ale ušetříme. Koneckonců ten nábytek z dřevotřísky dneska už vypadá taky docela pěkně…Tak takhle NE přátelé!!!

Tenhle kompromisní způsob rozhodování si můžete dovolit možná v rámci vybavení interiéru, ale v případě nových OKEN do Vašeho rodinného domu či novostavby to chce rozhodně mnohem hlubší zamyšlení nad věcí a hlavně žádná unáhlená polovičatá rozhodnutí.



Dřevěná nebo Plastová…to je oč tu běží. Klasické stavebníkovo dilema. Můj favorit je samozřejmě dřevo, to je Vám asi jasné. Chce to hlavně informace. Hodně informací. Pravdivých informací. Bez příkras.  

Ne, nehodlám tu jakkoli hanit plast. Opravdu ne. Plastová okna mají bezesporu své pevné místo na trhu, vynikají dlouhou životností, dnes již i pěkným designem a vlastnostmi, které vám stavbu a její užívání rozhodně „nezkazí“. Své zákazníky a svůj „typ staveb“, pro něž se hodí, si prostě najdou.

Ale já se Vás zeptám slovy klasika, Járy Cimrmana: „A není to trochu málo Antone Pavloviči?“  

3 ZÁKLADNÍ PŘEDNOSTI DŘEVĚNÝCH OKEN
Když dáte sobě či komukoli jinému jednoduchou otázku: „Máš neomezený rozpočet, na nic se nemusíš ohlížet…pořídil by sis do svého domu dřevěná okna nebo plastová?“, garantuju Vám, že 9 z 10 oslovených by vcelku rychle a bez váhání odpovědělo „jasně že dřevo“. PROČ?

 

Protože je to v nás. Dům si stavíme, rekonstruujeme, pořizujerme možná jednou, dvakrát za život. A chceme aby ten vysněný dům byl krásný, úžasný, útulný, hřejivý…pořiujeme si totiž DOMOV. A doma z jakési pradávné lidské přirozenosti, kterou si neseme v naší DNA, jednoduše chceme být obklopeni přírodou, přírodními materiály, chceme cítit to teplo domova, v němž dřevo jako stavební materiál od nepaměti hrál a hraje prostě prim.

 

Je to materiál prověřený generacemi, je to zkrátka symbol poctivého řemesla. A každý z nás přirozeně chce mít poctivý, řemeslně dokonalý dům (to mi nevymluvíte).


Tohle pravidlo pak samozřejmě platí i v případě staveb firemních budov, hotelů, rodinných penzionů…prostě všude tam, kde cílíme na pohodu a dobrý pocit budoucích zákazníků či uživatelů. 

 

Vůbec nepochybuji, že většina lidí dnes již dobře ví, že dřevěná okna přináší do jakékoli stavby:

Skvělé funčkní vlastnosti

  • pevnost a odolnost vůči rozličným klimatickým jevům
  • skvělou propustnost páry, díky čemuž okna perfektně „dýchají“

 

Zdravé bydlení a uživatelský komfort

  • vysoká prodyšnost dřeva pomáhá vytvářet příjemné a zdravé ovzduší v místnosti
  • neobsahují žádné toxické nebo alergenní materiály
  • jsou ekologická a nezatěžují životní prostředí
  • perfektně se hodí do rodin s malými dětmi či alergiky

Fešácký design

  • vyrábějí se z vysoce kvalitního dřeva, bez suků a s pravidelnou strukturou
  • vizuálně vnáší do stavby absolutní designovou dokonalost

Je to skvělé, co říkáte? Tak v čem je tedy zakopaný pes? Co lidi vlastně v konečném rozhodnutí často svede na cestu „plastové alternativy“? Já vám to povím.

 

"STRAŠLIVÉ" MÝTY O DŘEVĚNÝCH OKNECH
Kolem dřevěných oken totiž dle mých zkušeností kolují mezi veřejností docela zažité mýty. Lidé, prosti vlastní zkušenosti, velmi snadno podléhají různým povídačkám, polopravdám a „zaručeným“ informacím, aniž by si dále zjišťovali bližší informace. K evergreenům této „mytologie“ obvykle patří:

 

  • mýtus o „strašlivé ceně“ (oproti oknům z plastu)
  • mýtus o „náročné údržbě“ (která dřevěná okna majiteli setrvale prodražuje, bere mu čas a unavuje ho)
  • mýtus o „rychlejším úniku tepla“ (tím prodyšným dřevem přece)
  • mýtus o „náchylnosti k deformacím a opotřebení “ (dřevo se může zkoutit apod.)

Uvedená tvrzení jsou samozřejmě přehnaná až nesmyslná a v dalších článcích se na ně podíváme podrobněji.

      


Na tomto místě se omezím jen na stručnou poznámku, a sice, že dřevěná okna přináší do stavby opravdu mimořádnou kvalitu a za tu si zákazník v jakémkoli odvětví či oboru a kdekoli na světě vždy připlatí. A měl by si připlatit rád, znáte přece ten legendární slogan „Nejsem přece tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“... je pravdivý. Naprosto.

Uvědomte si, že stavíte-li či rekonstruujete třeba rodinný dům v hodnotě několika milionů, pak vyšší investice do dřevěných oken navýší cenu Vašeho rozpočtu maximálně v řádu několika desítek tisíc. Ten dům si přitom pořizujete zpravidla na dlouhá destiletí a okny v něm tak budete obklopeni opravdu velký kus Vašeho života.

Znovu se zaměřte na přednosti dřevěných oken, na jejich přidanou hodnotu, a zkuste si odpovědět na otázku „To mi ten komfort a skvělé vlastnosti vážně za těch pár tisíc navíc nestojí?“.

A ta „náročná“ údržba dřevěných oken? V prvé řadě je třeba říci, že je spíše scestný obecně vžitý názor, že plastová okna jsou věčná a nepotřebují vůbec nic, což majiteli během let ušetří nemalé finanční prostředky. Takhle to opravdu není a i plast má svou omezenou životnost a funkčnost, pokud se o něj majitel nebude starat.

Nemusíme si nic nalhávat, dřevo údržbu čas od času samozřejmě potřebuje (stejně jako plast!). Nicméně, nezpochybnitelnou pravdou také je, že moderní dřevěná okna nijak zvlášť náročnou péči nevyžadují. Díky nejmodernějším technologiím už dávno neplatí, že by musel člověk dřevěná okna složitě každým rokem natírat a věnovat jim přehnanou péči.



POJĎME SPOLU OBJEVIT SVĚT DŘEVĚNÝCH OKEN
Chtěli byste se o našich dřevěných oknech dozvědět daleko více? Například jak se technologicky vyrábí a proč dám za jejich skvělou kvalitu „ruku do ohně“? Jaké je tajemství jejich hloubkové ochrany a proč si na ně nepřijde vítr, mráz, sníh, houby ani plísně? Zajímají Vás OKNA S VŮNÍ DŘEVA? ZDE ODKAZ

 

Není nic snažšího než nadále sledovat a číst náš blog…

 

 

Využijte dotaci Nová zelená úsporám
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas vitae malesuada velit. Donec mattis est sit amet varius volutpat.
Máte jasno? Pošlete nám poptávku.
Dřevěná okna (neboli eurookna) to je léty prověřená klasika, která se hodí pro každou novostavbu i rekonstrukci.

Prohlédněte si naše realizace

a reference našich spokojených
zákazníků.